ATENCIÓ A LES VÍCTIMES D’ABUSOS SEXUALS EN L’ÀMBIT DE L’ESGLÉSIA CATÒLICA I EL PAPER DELS PODERS PÚBLICS

Comissió Assessora

Els membres de la Comissió Assessora són, per ordre alfabètic, els que surten en el llistat següent en què, clicant sobre els noms, s’accedeix a la foto i dades curriculars.

Xabier Arzoz Santisteban Catedràtic de Dret Administratiu de la Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED) i titular de la càtedra Jean Monnet Integration Through EU Fundamental Rights.

Doctor en Dret per la Universidad del País Vasco/Euskal Herriko Unibertsitatea i màster en Dret de la Unió Europea per la Universitat del Sarre, Alemanya. Premi García de Enterría de Estudios Jurídico-Europeos (2021). Té reconeguts quatre sexennis de recerca i un de transferència.

Ha estat lletrat del Tribunal Constitucional i professor visitant al St Antony’s College, Universitat d’Oxford.

Patricia Bárcena GarcíaAdjunta segona del Defensor del Pueblo.

Olga-Belmonte-GarcíaProfessora del Departament de Filosofía y Sociedad de la Universidad Complutense de Madrid.

Doctora en Filosofia per la Universidad Pontificia Comillas.

Autora de Víctimas e ilesos. Ensayo sobre la resistencia ética (Herder, 2022) i La verdad habitable. Horizonte vital de la filosofía de Franz Rosenzweig (UPCO, 2012).

Letizia de la HozLlicenciada en Dret per la Universidad de Oviedo i advocada de l’Ilustre Colegio de Gijón. Advocada rotal per la Nunciatura Apostòlica a Espanya.

Ponent en jornades relacionades amb compliance i amb assetjament escolar i abusos sexuals; ponent a la Comissió de Drets d’Infància i Adolescència sobre la Llei orgànica de protecció integral a la infància i l’adolescència enfront de la violència; membre de Justice Initiative – European Response to child abuse cases.

Ángel Gabilondo PujolPresident d’aquesta comissió. Defensor del Pueblo.

Miguel García-Baró LópezMembre de número de la Real Academia de Ciencias Morales y Políticas.

Catedràtic de Filosofia de la Universidad Pontificia Comillas. Membre de la Sociedad Española de Fenomenología i de societats homòlogues d’àmbit internacional. Director de més d’una trentena de tesis doctorals i investigador principal de nombrosos projectes de R+D+I. President de l’Asociación de Amistad y Encuentro Interreligioso. Membre de la Sociedad Española de Ciencias de la Religión.

Coordinador del Proyecto Repara de l’Arxidiòcesi de Madrid.

Juan Carlos González MartínLlicenciat en Dret i Filosofia, diplomat en Educació Social i Treball Social. Ha fet cursos d’especialització sobre els abusos en contextos eclesials a la Universidad Pontificia Comillas i a la Universidad Gregoriana de Roma.

Membre d’Eshma per a l’acompanyament a supervivents d’abusos sexuals, de consciència i de poder, patits en diferents institucions eclesials, promovent espais d’escolta, de justícia restaurativa; acords de mediació i conciliació per a l’obtenció de veritat, justícia i reparació. Ha assessorat, com a recurs independent i extern, institucions religioses en la implantació d’entorns segurs, protocols i polítiques institucionals de prevenció i en l’abordatge institucional dels abusos en el passat.

Teresa Jiménez-BecerrilAdjunta primera del Defensor del Pueblo.

Araceli Medrano SamaniegoPsicoterapeuta especialitzada en víctimes d’abusos sexuals i víctimes de violència de gènere.

Professora del màster en Intervenció i Mediació Familiar (Universidad de Deusto/ Deustuko Unibertsitatea) i professora de Psicologia i Criminologia de la UNED.

Llicenciada i doctora en Psicologia de la Universidad del País Vasco/Euskal Herriko Unibertsitatea. Màster en Psicologia Clínica Université Catholique de Louvain (Bèlgica).

Lourdes Menacho VegaPresidenta del Consejo General de Colegios Oficiales de Educadoras y Educadores Sociales.

Diplomada en Educació Social per la Universidad Complutense de Madrid. Expert Universitari en Acció Socioeducativa amb Infància, Adolescència i Joventut en Acolliment Residencial per la Universidad de Málaga.

Paula Merelo RomojaroAutora del llibre Adultos vulnerados en la Iglesia (San Pablo, 2022), amb el qual vol donar visibilitat a la xacra dels abusos sexuals a adults dins l’entorn eclesial.

Llicenciada en Ciències Biològiques per la Universidad Complutense de Madrid i batxiller en Ciències Religioses.

Professora de Ciències a educació secundària.

María Elena Olmos OrtegaCatedràtica de Dret Eclesiàstic de l’Estat i secretària general de la Universitat de València.

Doctora en Dret amb Premi Extraordinari per la Universitat de València i llicenciada en Dret Canònic per la Universidad Pontificia de Salamanca. Té reconeguts sis sexennis de recerca i un de transferència.

Va ser presidenta de l’Asociación Española de Canonistas i actualment és vocal de la seva Junta Directiva i membre del grup d’experts de la Comisión Asesora de Libertad Religiosa.

Noemí PeredaProfessora titular de Victimologia de la Universitat de Barcelona. Directora del Grup de Recerca en Victimització Infantil i Adolescent (GReVIA) de la Universitat de Barcelona i experta assessora de l’Oficina Regional Europea de l’OMS en l’estudi de la violència contra la infància a Espanya.

Va col·laborar en la Comissió d’abusos sexuals a menors en l’entorn eclesiàstic impulsada pel Síndic de Greuges de Catalunya i és membre del patronat de la Fundación Vicki Bernadet.

María Jesús Raimundo RodríguezFiscal de la Secretaria Tècnica de la Fiscalía General del Estado.

Membre de la Carrera Fiscal des de setembre de 1998, ha format part de les fiscalies provincials de Bilbao, Barcelona i de Madrid, on ha despatxat afers penals de tota mena, inclosos els delictes contra la llibertat sexual.

Ha estat lletrada al Gabinet Tècnic del Tribunal Supremo.

Julián Carlos Rios MartínProfessor de Dret Penal de la Universidad Pontificia Comillas.

Criminòleg. Advocat penalista i mediador en processos de justícia restaurativa en delictes de terrorisme i en abusos sexuals en el si de l’Església catòlica.

Membre del Consejo Asesor del Mecanismo Nacional de Prevención (MNP), Defensor del Pueblo (2013-2021).

Alejandro Saiz ArnaizCatedràtic de Dret Constitucional de la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona). Ha estat també catedràtic a la Universidad del País Vasco/Euskal Herriko Unibersitatea i professor ordinari de l’Escola Judicial del Consell General del Poder Judicial. Expert en drets fonamentals, va ser Jutge ad hoc del Tribunal Europeu de Drets Humans i membre del Consell d’Administració de l’Agència dels Drets Fonamentals de la Unió Europea (FRA).

José María Tamarit SumallaDoctor en Dret per la Universitat de Barcelona i catedràtic de Dret Penal de la Universitat Oberta de Catalunya i de la Universitat de Lleida. Té reconeguts sis sexennis de recerca.

La seva activitat investigadora ha estat centrada en gran manera en la victimologia i la justícia restaurativa. Investigador principal de diversos projectes de recerca, entre aquests el projecte coordinat “Abusos sexuales en instituciones religiosas”, finançat pel Ministerio de Ciencia e Innovación. Entre les seves múltiples publicacions, és coordinador i coautor del llibre Abusos sexuales en la Iglesia Católica: análisis del problema y de la respuesta jurídica e institucional.

Gema Varona MartínezProfessora de Victimologia i Política Criminal de la Facultat de Dret de la Universidad del País Vasco/Euskal Herriko Unibertsitatea (UPB/EHU) i codirectora del postgrau “Trabajar con Víctimas de Experiencias Traumáticas” de la mateixa universitat.

Doctora en Dret, diplomada en Criminologia i màster en Sociologia Jurídica, com a investigadora permanent de l’Instituto Vasco de Criminología de la UPB/EHU ha desenvolupat diverses investigacions i publicat articles i capítols de llibres, en anglès i espanyol, sobre abusos sexuals a l’Església des de 2013.

Membre del Comitè Executiu de la Societat Mundial de Victimologia.

María Vilchez FernándezFiscal lletrada d’Igualtat i Violència de Gènere del Consejo General del Poder Judicial (CGPJ).

Llicenciada en Dret i en Ciències Polítiques i de l’Administració per la Universidad Autónoma de Madrid, va ingressar l’any 2011 a la Carrera Fiscal. Assessora el Ministerio de Justicia, on ha estat integrant del grup de redacció del Proyecto Justicia 2030, guardonat per Nacions Unides, i ha participat en l’assessorament i la redacció de diversa normativa, on cal destacar el Reial decret pel qual es regula el Registre Central de Delinqüents Sexuals i la Llei orgànica 7/2021, de protecció de dades personals tractades per a fins de prevenció, detecció, investigació i enjudiciament d’infraccions penals i d’execució de sancions penals.

Ana Zugaza AizpuruDiplomada en Magisteri, llicenciada en Psicologia i Llicenciada en Teologia.

Secretària, cap d’estudis i directora de l’IES Bertendona de Bilbao. Ha dedicat la seva vida a l’educació de nens, joves i adolescents, tant en el pla professional com des del voluntariat. Ha estat membre del Consell Diocesà de Bilbao, en què va ser elegida vicepresidenta. Ha participat en moviments socials i especialment en el feminisme amb l’afany de promoure la justícia i la igualtat en la societat i a l’Església.

Membre de l’Asociación de Teólogas Españolas, de la qual ha format part de la junta directiva.